ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

- Γιώργος Βορρές

Γιώργος Βορρές - Επίτιμος Πρόεδρος Μουσείο Βορρέ

Από τη στιγμή που η θεά Αθηνά χτύπησε τη γη με το δόρυ της, χάρισε στον κόσμο και τον πολιτισμό το δένδρο της Ελιάς. Την ίδια στιγμή βάφτισε την πόλη με το όνομά της. Η Αθήνα απέκτησε όνομα και ιερότητα από την θεά, ενώ η ελιά καταλαμβάνει στο εξής μια κυρίαρχη θέση στην απεικόνιση και το περιεχόμενο του ελληνικού πολιτισμού.

Γίνεται ουσιώδης τροφή, αλλά και σηματοδοτεί και δίνει νόημα και έκφραση στα πολιτισμικά δρώμενα έκτοτε. Για τα έπαθλα των Ολυμπιακών Αγώνων διαλέγονται κλάδοι αγριελιάς και οι νικητές στεφανώνονται με τον περιώνυμο κότινο.

Μέχρι σήμερα η Ελιά διατηρείται σημαντικό σύμβολο των πολιτισμών μας. Στις θρησκευτικές τελετές συμμετέχει πολλαπλά, με κυρίαρχο τον Ιησού που προσεύχεται στο Όρος των Ελαιών. Το κλαδί ελιάς που κρατούσε ένα περιστέρι, ήταν για το Νώε ο οιωνός ότι η ανθρώπινη ζωή θα ξανάρχιζε στη γη, μετά το βιβλικό κατακλυσμό. Αλλά με λάδι έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες σπονδές στους βωμούς, άλειφαν επιτύμβιες στήλες και ιερές πέτρες. Η Ελιά είναι, σύμφωνα με τη μυθολογία, θεϊκό δώρο, είναι το δένδρο του καλού συνδεδεμένο με την αναγέννηση και το φως. Αποτελεί σύμβολο γαλήνης, προστασίας, γονιμότητας, ειρήνης και νίκης, έμβλημα αθανασίας και ευφορίας.

Το Μουσείο Βορρέ, κατά τη διάρκεια των 35 χρόνων λειτουργίας του, για πρώτη φορά εκθέτει χαρακτική τέχνη, με τη Δήμητρα Γούναρη. Η δουλειά της είναι μια περιεκτική ακτινογραφία του δένδρου της ελιάς. Το κορμί της ελιάς αποτυπώνεται με ιδιαίτερη πολυπλοκότητα, καθρεφτίζοντας την μεγάλη εμπείρια ενός αιωνόβιου δένδρου. Το δένδρο της καλλιτέχνιδας κουβαλάει μια μεγάλη εμπειρία που διαμορφώθηκε από τις καιρικές συνθήκες. Τα νερά και οι αγέρηδες που σκάλισαν το κορμί του δένδρου, δημιούργησαν τις πτυχές και τις ζάρες. Έσκαψαν τις περιστροφές και τις κουφάλες του. Η πολύχρονη ζωή του είναι γραμμένη με λεπτομέρειες και εκείνες έχουν με μεγάλη ευστοχία και ευαισθησία χαρακτεί από την καλλιτέχνιδα στις μήτρες των χαρακτικών της. Αυτό το ζωντανό μνημείο, η Γούναρη ονομάζει «μοντέλο» της, γιατί αδιαμαρτύρητα ποζάρει γιαυτήν.

Πιστεύω πως η καλλιτέχνης πέτυχε να χαράξει κάθε πολυπλοκότητα της εμπειρίας και κάθε ιδιομορφία στο σκληρό ξύλο του δένδρου. Η παρουσίαση των χαρακτικών κοντά στις μήτρες τους, μας δίνουν ολόκληρη την οπτική του έργου της, απελευθερώνοντας την εμπλοκή των όγκων σε έναν γαλαξιακό αστερισμό.

Γιώργος Βορρές
Επίτιμος Πρόεδρος
Μουσείο Βορρέ

Δήμητρα Γούναρη

Ζωγράφος - Χαράκτρια

Αποφοίτησε στη ζωγραφική και τη χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας - στο Abbaye de la Cambre, Βρυξέλλες - Δίπλωμα χαρακτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.